Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Prvu fazu takmičarskog ciklusa obeležilo je pet onlajn treninga održanih tokom februara i marta, posvećenih pisanju kvalitetnih prijava. U ulozi predavača pojavili su se predstavnici kompanija i agencija koje su tokom prethodnih godina osvojile najveći broj Effie trofeja, kao i iskusni članovi Effie žirija. Oni su, imajući u vidu da sastavljanje prijava za ovo takmičenje iziskuje mnogo podataka, izvora, različitih dokumenata, ali i znanja i veština, svoja predavanja sumirali u nekoliko korisnih saveta:

Đorđe Trikoš (Insight & Communication Strategist, Ovation BBDO)
I onda kada vam deluje preteško, pa i nemoguće, da objasnite da je upravo vaša kampanja dovela do nekog poslovnog rezultata, postoji makar jedan ugao, kontekstualna činjenica ili izazov s kojim se vaša kampanja susrela koji potkrepljuje vaš snažan osećaj da jeste.
Pristupite podacima temeljno i pošteno. Čak i zabeleženi pad nekog indikatora može da ukazuje na uspeh ukoliko ste u stanju da pokažete da bi u odsustvu vaše kampanje taj pad bio veći. Ta potraga za dokazima će svakako unaprediti vaše svakodnevno razumevanje marketinških izazova.

Predrag Kurčubić (Managing Director, Ipsos Adria East)
Podataka nikad dosta. Trudite se da jasno definišete ciljeve, da oni budu konkretni, merljivi i realistični. Operacionalizujte ih kroz odgovarajuće indikatore, a onda ćete lako prikazati rezultate, jer rezultati prirodno proističu iz merljivih ciljeva. Ciljeve i rezultate posmatrajte kao jednu celinu, iako su u samoj prijavi „fizički“ odvojeni. Podelite i druge informacije koje imate – o situaciji na tržištu, u okviru kategorije u kojoj poslujete, o medijskom delu kampanje. Jer, ponavljam, podataka nikad dosta.

Katarina Pribićević (Strategy and Growth Director, McCann Beograd)
Počnite sa pripremom kejsa već od brifing sesije sa klijentom. Odmah.
I stil je važan. Pišite direktno i iskreno, koncizno i jasno. Pišite za svoje kolege, bez arogancije i složenica.
Neka sa vama ne bude neizvesnosti. Unapred predviđajte pitanja koja bi žiri mogao postaviti i odgovarajte na njih.

Marija Stošić (Senior Strategic Planner, McCann Beograd)
Ispričajte priču vrednu čitanja. Priča o projektu mora biti uzbudljiva jer krećemo od „izazova“, a završavamo sa vrhunskim postignućem… Uvod, protagonista i antagonista (konkurencija), konflikt (izazov), saučesnici (CG), magija i plan (insight i ideja), završna bitka u Hogvortsu (kako smo ideju realizovali), krešendo i srećan kraj (rezultati).
Neka priča bude onakva kakav nam je i posao. Mi smo u advertajzingu, koji je sam po sebi zanimljiv, pa neka onda i priča o projektu bude takva!

Jelena Zeković (Brand and Campaigns Team Manager, A1 Srbija) i Andrijana Vasić Nikčević (Brand and Communication Strategist, Leo Burnett)
Uspešnu Effie prijavu čini uspešan projekat  i uspešna saradnja klijenta i agencije koji zajedno pronalaze najbolji ugao za prezentovanje svojih rezultata. Nijedan rezultat nije zanemarljiv – podelite ih, analizirajte, interpretirajte kakve je efekte vaša kampanja imala i to ne samo na prodaju već i na sve ostale pokazatelje uspeha koje pratite. Stavite sve navedeno u kontekst tržišta, društva i svog brenda kako biste pomogli žiriju da shvati značaj kampanje. Effie prijava treba da bude vaša zajednička priča, koja vas je i dovela do zajedničkog uspeha.

Iva Đurković (Managing Director, OMD Media)
Kada obrazlažete svoju medijsku strategiju, uvek vodite računa da je ona vezivno tkivo između vaše strateške ideje i definisanih ciljeva koje želite da ostvarite. Ukažite na to kako je ova strategija odgovarala na izazov sa kojim se vaš brend suočavao i na koji način su mediji pomogli ostvarivanju ciljeva koje je brend definisao? Definišite prioritete i fokusirajte se da objasnite ono što su bili ključni aspekti vaše strategije, tj. ulaganja i izbore koji su najviše uticali na uspešno ostvarenje ciljeva. Nemojte pretpostavljati da se bilo šta podrazumeva.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.