Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Profesor dr Srđan Bogosavljević, istaknuti istraživač sa dugogodišnjom karijerom, četiri godine predsedava Effie žirijem. Više nego dobro je upoznat sa procedurama i standardima koje ovo takmičenje podrazumeva, odnosno načinom na koji se implementira u Srbiji. Objašnjava razlike u odnosu na druge festivale, značaj za struku, sam proces žiriranja, ali i zašto je važno prijaviti radove.

Effie festival – značaj za struku

Ozbiljna specifičnost i ozbiljna  prednost Effie festivala i nagrade je što u prvi plan stavlja, uz kreativnost,  poslovanje i postignute rezultate. To je, naravno, svima  koji učetvuju na tržištu veoma važno – i u razvijenim i nerazvijenim zemljama. Nama koji smo od polutržišne do tržišne ekomomije prošli izuzetno težak put, začinjen prekompozicijom države, ratnim sukobima, hiper inflacijom, pa čak i bombama … I koji smo zbog sankcija u velikoj meri uništili ekonomske potencijale, pa čak i ekonomsku logiku poslovanja doveli u pitanje – podsećanje na to šta treba tržištu je i poučno i korisno; a nagrađivati i isticati primere upešnih kampanja je zapravo, stvaranje putokaza kako kreativnost može najdireknije da ima jasne tržišne efekte. Ovo je značajno za sve, a ne samo za struku, ali upravo zato marketinškim strukama daje novu i to “opipljivu” dimenziju i još direktnije podiže svest o značaju marketinga u ukupnoj ekonomiji.

Effie žiriranje – u čemu je suština?

U žiriranju za Effie nagradu dva su veoma važna načela. Prvi se tiče nepristrasnosti kriterijuma ocenjivanja koje je podržano jasnim uputstvima, pravilima i treningom članova žirija – a sve je usmereno prema merenju ispunjenja ili premašivanja ciljeva zacrtanih kampanjom. Sigurnosti radi se još dodatno uzimaju sve ocene osim najveće i najmanje.  Drugo načelo je načelo univerzalne objektivnosti, odnosno usaglašenosti ocena svih Effie nagrada na svetu, što je donelo značajan autoritet  Effie Index-u, gde se navode najuspešniji takmičari na globalnom nivou i gde se u obzir uzimaju i poeni dobijeni na srpskom festivalu.

Vaša poruka potencijalnim takmičarima

Nekako mi se čini da je važno podsetiti potencijalne učesnika Effie festivala upravo na dva osnovna principa žiriranja. Dakle, da je važno za celu ekonomiju da bude što više kampanja koje su doprinele plasmanu roba usluga na efektan, merljiv i, skoro po pravilu, na kreativan, inovativan i odgovoran način. Toga itekako ima, samo treba srediti dokumentaciju i učestvovati, te tako dodati još jedan primer za ugled koji će dobiti širu vidljivost. Drugo, univerzalnost ove nagrade i dobijanje poena u globalnom Effie Index-u, predstavlja veoma ozbiljnu referencu – takođe globalno, što doprinosi njihovoj tržišnoj poziciji i lokalno i  globalno – a teško je danas naći argument zašto naše kompanije ne bi radile i globalno.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.